Verksamhetsplan 2025

Föreningen är engagerad i ett stort antal frågor som berör våra medlemmar och som diskuteras på styrelsenivå och i föreningens arbetsgrupper. Varje höst har styrelsen en strategidiskussion där man tar upp frågor som man bedömer kommer att ta mycket tid eller av andra skäl bedöms vara viktiga under det kommande året. Frågorna nedan utgör således ett urval av de områden och frågor som föreningen bevakar och hanterar.

I. Relationen med beslutsfattare och myndigheter

Föreningen har regelbundet kontakter med beslutsfattare i Riksdagen, Regeringskansliet med särskilt fokus på Finansdepartementet och Finansinspektionen i såväl övergripande som mer specifika frågor. Föreningen kommer under året att verka för att upprätthålla de goda kontakterna med relevanta beslutsfattare och tjänstemän.

Inom EU har ett nytt Europaparlament valts, en ny Kommission tillträder och EU:s tillsynsmyndighet för kapitalmarknaden (ESMA) får allt fler uppgifter. Föreningen kommer under året att arbeta för att utveckla befintliga relationer och etablera nya kontakter med relevanta beslutsfattare och tjänstemän inom EU-institutionerna och ESMA. Föreningen framhåller vid kontakterna föreningens position i för medlemmarna viktiga frågor och förmedlar information om det svenska finansiella ekosystemet.

II. Spar- och Investeringsunionen

Kommissionens arbete med Kapitalmarknadsunionen (”CMU”) övergår successivt i planen för en Spar- och Investeringsunion (”SIU”) vilken liksom CMU kommer att vara mycket viktig för föreningen.

Bland de CMU-åtgärder som kvarstår finns strategin för icke-professionella investerare (RIS) som bland annat innehåller förslag om anpassning av vissa regelverk och regler till icke-professionella investerares profil och behov, däribland regler om kostnadsinformation till kunder, provisioner och lämplighetsbedömning. Föreningen kommer under året att fortsätta arbetet med att framhålla och driva våra positioner på nivå 1 och nivå 2.

Föreningen kommer att engagera sig i ett flertal frågor relaterade till SIU, som bland annat handlar om att bygga en investeringskultur med ökade privata och institutionella placeringar såsom pensionsfonder på kapitalmarknaden, ett effektivare konsumentskydd, skattefrågor relaterade till bland annat enkla och skatteeffektiva sparkonton såsom ISK, en översyn av reglerna för värdepapperisering, konsolidering/harmonisering av regelverk och processer inom infrastrukturen, samt avvägningen mellan centraliserad/lokal finansiell tillsyn och likabehandling av olika aktörer inom EU.

Arbetet med att främja finansiell utbildning fortsätter inom SIU. Föreningen är aktiv på området genom tillhandahållande av egna seminarier och föreläsningar men också genom stöd till verksamheter för att öka ungdomars kunskap om privatekonomi.

Se vidare under Spar- och Investeringsunionen.

Föreningen noterar att uppdragsbreven för de nya EU-kommissionärerna bland annat framhåller vikten av att gå igenom befintlig reglering och analysera nya regleringsförslag med särskilt beaktande av principerna om proportionalitet, subsidiaritet och bättre reglering. Detta ligger i linje med föreningens syn att nya regler ska vara väl avvägda och vikten av att dessa inte negativt påverkar väl fungerande kapitalmarknader som den svenska.

III. Aktie- och derivatmarknaden

Frågor som rör aktie- och derivatmarknadens struktur, funktionssätt och utveckling liksom förtroendet för kapitalmarknaden är av grundläggande betydelse för föreningen. Under året kommer föreningen bland annat att arbeta med frågor som rör konsolidering av marknadsinformation, marknadsdata, analys- och prospektfrågor, samt förberedelsearbetet inför en kommande övergång till T+1.

Se vidare under Aktie- och Derivatmarknaden och T+1.

IV. Obligationsmarknaden

Obligationsmarknaden spelar en viktig roll som finansieringskälla för staten, kommuner, företag och banker, men är även viktig för investerare som vill göra placeringar i obligationer. Föreningen kommer under året bland annat att vara engagerad i frågor som rör handeln i och regleringen av marknaden för statsobligationer, säkerställda obligationer och företagsobligationsmarknaden, bland annat till följd av MiFIR Review och initiativ kring självreglering av företagsobligationsmarknaden.

Se vidare under Penning- och obligationsmarknaden och Företagsobligationer.

V. Post-trade

Frågor som rör den finansiella infrastrukturen diskuteras inom föreningen men även med externa parter bilateralt och i olika kommittéer och arbetsgrupper. Under året kommer mycket fokus att ligga på det marknadsgemensamma projektet att harmonisera post-trade-hanteringen med de standarder som används inom EU, förberedelserna inför en framtida anslutning till T2S, samt förberedelserna inför en förkortning av avvecklingscykeln till T+1. Föreningen kommer även att hantera frågor på nivå 2 relaterade till CSDR, EMIR, en förväntad översyn av aktieägarrättsdirektivet SRD II, samt Euroclear Swedens byte av teknisk plattform.

Se vidare under Post-trade.

VI. Hållbar finans

Frågor som rör hållbarhet, socialt ansvar och ägarstyrning (ESG) står högt upp på dagordningen på kapitalmarknaden och föreningen bevakar löpande utvecklingen på området hållbar finans. Föreningen kommer under året bland annat att vara engagerat i nivå 2-arbetet relaterat till regelverken för ESG-betyg och en europeisk gemensam kontaktpunkt (ESAP), översynen av förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR), samt frågor som rör regelförenkling och harmonisering på hållbarhetsområdet.

Föreningen arbetar även för ökad mångfald och för att öka intresset hos kvinnor för kapitalmarknaden, såväl genom egna initiativ som genom samarbeten med andra. Föreningens arbete med finansiell utbildning syftar också till att öka intresset för privatekonomi bland annat hos ungdomar.

Se vidare under Hållbar finansiering.

VII. Föreningens självreglering

Föreningen har utarbetat självreglering på en rad olika områden och det är en viktig del av föreningens arbete att hålla dessa regler uppdaterade till exempel med beaktande av regelverksförändringar och marknadsutvecklingen.

Bland den självreglering som under året kan komma att bli föremål för översyn kan nämnas transparensrekommendationen till följd av MiFID II/MiFIR-review, flyttblanketten för ISK enligt önskemål från medlemmarna. Härutöver pågår även arbete med ny självreglering, däribland en rekommendation om due diligence på företagsobligationsmarknaden.

VIII. Kontinuitet och informationssäkerhet

Föreningens arbete med frågor kring kontinuitet och informationssäkerhet rör såväl infrastrukturens beredskap på makronivå som mikronivåfrågor. Detta arbete kommer att fortgå under året. Föreningen har en viktig roll när det gäller samarbetet på området mellan medlemmarna och kansliet har en aktiv dialog med andra relevanta aktörer på marknaden och i samhället.

Se vidare under Kontinuitet och informationssäkerhet.

IX. Ekonomisk bevakning och analys

Den svenska värdepappersmarknaden står sig i omfattning och utveckling mycket väl i jämförelse med andra marknader inom EU. Sverige framhålls i diskussionerna kring CMU och SIU regelbundet som en förebild för övriga EU. Information om den svenska kapitalmarknaden utgör därför en viktig del av föreningens påverkans- och kommunikationsarbete. Föreningen fortsätter under året att framhålla det svenska finansiella ekosystemet som en förebild och använda ekonomisk analys i kontakter med beslutsfattare och tjänstemän inom och utom Sverige.

Se vidare under Värdepappersmarknaden.

X. Kommunikation

Föreningen arbetar aktivt med att sprida information och kunskap om föreningens verksamhet, aktuella frågor som rör den svenska värdepappersmarknaden samt dess funktion till relevanta målgrupper som medlemmar, myndigheter, beslutsfattare, andra relevanta aktörer på värdepappersmarknaden i och utanför Sverige samt till investerare och konsumenter. Föreningen kommer under året att fortsätta utveckla kommunikationen för att öka varumärkeskännedom om hur föreningen arbetar och bidrar till en hållbar och konkurrenskraftig värdepappersmarknad.

XI. Föreningens samarbeten

Föreningen samarbetar löpande med andra branschföreningar och organisationer i Sverige, däribland Svenska Bankföreningen, Fondbolagens Förening, Svensk Försäkring, Föreningen God Sed på Värdepappersmarknaden, SIMPT, Nationella Nätverket för Finansiell Folkbildning, Konsumenternas Bank- och Finansbyrå, Aktiefrämjandet och Ung Privatekonomi.

Föreningen samarbetar även med dess motsvarigheter i Danmark, Finland och Norge inom Nordic Securities Association (NSA), med motsvarande europeiska föreningar inom European Forum of Securities Associations (EFSA) samt med motsvarande föreningar globalt inom International Council of Securities Associations (ICSA). Föreningen deltar även på Svenska Bankföreningens mandat i vissa arbetsgrupper som drivs av Europeiska Bankföreningen (EBF).

SVPM Verksamhetsplan 2025

 

Tidigare verksamhetsplaner

Verksamhetsplan 2024

Verksamhetsplan 2023

Verksamhetsplan 2022

Business plan 2022