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Summary of questions  
 
Exemption for market making activities  
 
Q1: Taking into account the different regulatory approaches and purposes of MiFID II and SSR, 
what are your views on the absence of alignment between the definition of 'market making 
activities' in each of the capacities specified in Article 2(1)(k) of SSR and that of ‘market maker’ in 
Article 4(1)(7) of MiFID II ? Do you consider that this absence of alignment is not appropriate, and if 
so what would you suggest?  
 
 
From a general point of view we would favor a harmonization of definitions in the financial market 
legislation of the EU. However, in this case we are rather skeptical mainly because of the risk of 
unintended consequences. Since the purposes of the regulations differ it will be difficult to find a 
common definition that serves both regulations. The market making definition in SSR is used to 
define the scope of an exemption while the scope and application of the MiFID II definition of market 
maker is far from clear. Hence, we do not support such alignment.  
 
We would like to stress the importance of the membership requirement, see our response in 
question 2. 
 
 
Q2: Considering the new regulatory framework under the MiFID II/MiFIR, how do you suggest 
addressing the issue of the membership requirement in relation to those instruments that will 
remain pure OTC instruments despite the MiFID II/MiFIR framework? Should the membership 
requirement not apply to those pure OTC instruments? Please provide justifications.  
 
In our firm opinion there is no legal ground in the Short Selling Regulation (SSR) for the membership 
requirement and the narrow interpretation in the ESMA’s Guidelines. The limitation introduced by 
that requirement have clear negative impacts on the markets. In particular, it limits the possibility to 
hedge positions in a totally unnecessary way. It limit market making activity in such way that the 
exemption cannot be used in relation to trading in OTC derivative transactions. There is no legal base 
in level 1 for such limitation. See also the Guidelines compliance table (ESMA/2013/765).  
 
We would support an amendment to the SSR text to make it clearer that the market making 
exemption only requires a firm to be member to single trading venue and furthermore, also make it 
clear that the exemption is available in relation to market making in any financial instruments.   
 
Q3: Where market making activities on exchange-traded instruments are carried out OTC only, 
should they be able to benefit from the exemptions? Do you consider that the application of the 
exemptions in those cases can be detrimental to the interest of investor and consumers? Please 
provide justifications.  
 



We agree that an application of the exemption as stated in the question could be detrimental as 
bilateral and multilateral trading often are interlinked. 
 
As stated in question 2 there should be no membership requirements. We have difficulties to find 
any reasons for the interpretation of ESMA, for example regarding any negative impacts of Short 
Selling for investors and markets. 
 
Q4: Do you think that the membership requirement should be deleted where the market making 
activity in relation to exchange-traded instruments is carried out OTC as well as on a trading 
venue? Please explain.  
 
As state in question 2 there should be no membership requirement. 
 
Q5: Do you have proposals in relation to the improvement of the transparency of market making 
activities conducted OTC and exempted under the SSR? Do you think that requiring a firm willing to 
benefit from the exemption for its market making activities conducted OTC to qualify as systematic 
internaliser is a viable option that would improve the transparency of their activity? Please provide 
justifications.  
 
Additional transparency requirements are definitely not needed. Adding the requirement to first 
become an SI in order to make use of the market making exemption for a particular instrument will 
hurt smaller market makers and force other market makers to withdraw liquidity from instruments 
they seldom trade. Therefore, in our opinion the market maker exemption should not be linked to 
the SI regime. 
 
 
Q6: Do you think it would be appropriate to enlarge the set of financial instruments eligible for the 
exemption for market making activities? If so, which financial instrument(s) would you suggest? 
Please provide justifications.  
 
As stated above we are of the opinion the ESMA’s Guidelines restrict the scope unduly. We are of the 
opinion that the scope of the exemption could include a wider range of instruments such as 
corporate bonds, convertible bonds and subscriptions rights. 
 
 
Q7: Do you think that market makers should be able to notify the list of financial instruments by 
using indices, as long as they are market making in all the financial instruments included in the 
used indices? Besides indices, which other sectoral categories / classification could be used by 
market makers to indicate a group of financial instruments for which the market maker is seeking 
exemption? Please provide justifications.  
 
We could agree to the suggestion to notify indices. In general we would support a broader base 
without requirement to be market maker in all instruments in the base.  
 
 
Q8: Do you think that the 30-day period mentioned in Article 17(5) of the SSR should not apply 
when the notification refer to instrument admitted to trading for the first time on an EU trading 
venue? Please provide justifications.  
 
We strongly support that the 30-day period should not apply when the notification refers to 
instrument admitted to trading the first time. It is quite important with market making activities in 
case of an introduction to a trading venue.  



 
Q9: What would you suggest to reduce the 30-day period mentioned in Article 17(5) of the SSR to 
provide for a faster process? What are your views on a quicker procedure for market makers that 
have already entered into a market making agreement/scheme with a trading venue or the issuer 
to classify as market maker in such venue? Please explain.  
 
No opinion. 
 
Short term restrictions on short selling in case of a significant decline in prices: Article 23 of SSR  
 
Q10: What are your views on the proposal to change the procedure to adopt short term bans 
under Article 23 of the SSR? Please elaborate.  
 
The members of the SSDA do not support the proposal to change the procedure to adopt the short 
term ban. In principal we are very skeptical to the ban. 
 
 
Q11: What are your views on the proposal to change the scope of short term bans under Article 23 
of the SSR? Please elaborate.  
 
The members of the SSDA do not support the proposal to change the procedure to adopt the short 
term ban. 
 
Transparency of net short positions and reporting requirements  
 
 
Q12: Do you see any reasons to change the current levels of the thresholds regarding the 
notification to competent authorities and the public disclosure of significant net short positions in 
shares? Please elaborate. 
 
We do not support a change. Such change would only bring cost to the market without any proven 
benefits.  
 
Q13: Do you see benefits in the introduction of a new requirement to publish anonymised 
aggregated net short positions by issuer on a regular basis? Can you provide a quantification of the 
benefit of such new requirement to your activity? Please elaborate.  
 
 
Q14: Do you agree that the notification time should be kept at no later than 15:30 on the following 
trading day? If not, please explain.  
 
Q15: Do you agree that the publication time should be changed at no later than 17:30 on the 
following trading day? Please elaborate.  
 
No opinion. 
 
Q16: What are your views on a centralised notification and publication system at Union level? Can 
you provide a quantification of the benefit of such centralised notification to your activity? What 
are your views on levying a fee on position holders to have access to and report through such a 
centralised system? Please elaborate.  
 



To be able to analyze this issue in depth we would need more detailed information about the idea 
such a description of consequences, costs and benefits.  
 
Q17: Which other amendments, if any, would you suggest to make the notification less 
burdensome?  
 
We would as stated above support an amendment to the SSR text to make it clearer that the market 
making exemption only requires a firm to be member to single trading venue and furthermore make 
it clearer that the exemption is available in relation to market making in any financial instruments.   
Furthermore, we would support further harmonization of the processes of national regulators in the 
EU.  
 
Q18: Do you agree that the identification code of the position holder should be the LEI and that 
such code should be mandatory for legal entities? Please elaborate.  
 
We support the use of LEI.  
 

Q19: What are your views on the method that should be favoured, the nominal method or the 
duration-adjusted method as described above? In the latter case, do you think that the thresholds 
should be changed? Please elaborate. 


